8 Eylül 2012 Cumartesi

AMD 2.Revizyon PileDriver CPU'ları OBR tarafından incelendi. Bakalım FX8350 Vishera ne yenilikler getiriyor, Intel'e kafa tutabiliyor mu?




AMD Bulldozer (Zambezi) CPU'larını son kullanıcıya gecikmeli de olsa sunabilmişti, fakat sonuçlar bekleneni karşılamıyordu. Serinin en güçlü CPU'su FX8150 bile, çoğu durumda 2500K'ya dahi yenik düşüyordu. 8 çekirdekli olmasına rağmen tek çekirdek performansı kötü olan işlemci oyun testlerine gelindiğinde Intel'in giriş seviyesi 2 çekirdekli CPU'larına bile yenik düşebiliyordu. AMD bunun ardından yol haritasını yayınladı ve daha sonra kullanıcılarına soket değişmeyeceğini, sonraki Revizyonu alıp kullanabileceklerini söyledi. Bu revizyona PileDriver adı verildi. Ve hatta AMD Bulldozer serisinin üretimini Ekim'de durduracak.




Evet yol haritasını buradan görebilirsiniz. Opteron için de olsa bilgi vermek için yetecektir.


Ve ağustosun 22'sinde OBR Hardware buradan okuyabileceğiniz haberde Piledriver hakkında detaylı bilgiler veriyordu. Haberde Piledriver'ın rezalet bir mimari olduğundan, Piledriver'ın sadece Bulldozer'in C0 revizyonu olduğundan bahsediliyordu. Hatta bu Vishera FX2-8300'ün AMD'nin son performans CPU'su olduğundan bahsediliyordu! Evet yanlış duymadınız, artık AMD'nin zirveye oynamaktan bıktığını, kendini başka alanlara verecek olduğu söyleniyordu. Ve yazının sonunda ise CPU incelemesi için takipte kalın deniyordu.

Ve şimdi de aynı OBR Hardware sitesi, bir çinli sitesinden  aldığı CPU'ların inceleme sonuçlarının ellerinde olduğunu söylüyor.

Fakat burada şuna değinmeden geçmeyelim. 

OBR hardware AMD düşmanlığıyla tanınan bir site fakat söylediklerinin çoğu hatta hepsi doğru çıkıyor.

Bulldozer'in rezalet olduğu, Kepler mimarisinin çıkış tarihi ve hatta belgeleri dahi sızdırmıştı.


Neyse konuyu fazla dağıtmadan incelemeye geçelim.





Mimarinin dieshot görüntüsü burada. Opteron PileDriver bir CPU hakkındaki belgelerden aldıklarını söylüyorlar.






Evet, ilginç gelecektir, orada Zambezi yazıyor.

Bunun sebebi OBR'nin incelemenin en başında belirttiği husus olan anakart biosunun CPU'yu desteklemediğine bağlıyorum. Denilene göre sistemi kullanırken çok takılma ve stabilizasyon problemleri görmüşler fakat işlemcinin son örnek işlemci olduğunu söylüyorlar. ( Test ettikleri anakart, ASUS Crosshair V Formula-Z )

Test Sistemi :

FX8350 ENG Sample, ASUS Crosshair V Formula-Z, Noctua CPU soğutucu, Kingston DDR3-2333 MHz Ram kiti, Antec PSU, Geforce7100 GS+GTX660Ti, Windows 7 64 Bit, 



Ve sonuçlar : (gözükmeyen sonuçları sağ tıklayıp resmi yeniden açarak görüntüleyebilirsiniz.)














VE GENEL SONUÇLAR : 







Burada görüldüğü üzere yeni Piledriver mimarisi, sonuçlar doğruysa %10 daha fazla genel performans sağlıyorlar. Fakat işlemcinin de normal hızının FX8150'den fazla olduğunu unutmamak gerekli. %11 oranında daha fazla işlemci hızı oranına sahip işlemci.

İşin daha da korkunç tarafı, AMD'nin Piledriver için %15 civarı performans artışı demesi. Yeni bios'lu anakart ve birkaç işlemci üzerinde oynamayla beraber %15 sağlanabilir. Bu da AMD'nin dediğini doğrular nitelikte.


Fakat işin daha da ilginç tarafı, bu Piledriver mimarisi Trinity APU ailesi tarafında da kullanılmıştı ve single thread performansı FX8150'ye göre %15 fazlaydı.





Şimdi bu ne perhiz bu ne lahana turşusu ey AMD? Single threadda daha güçlü olan Trinity'in içindeki Vishera çekirdeği daha mı güçlü yeni çıkacak olan masaüstü Vishera'lardan? Kaç çeşit Vishera var o zaman?

Bizim OBR'de gördüğümüz sonuçlar normal Bulldozer'in tweak edilmiş versiyonu gibi gözüküyor. Yoksa AMD böyle mi çıkaracak işlemcilerini? Bakalım AMD ayağına kurşun sıkacak mı?

Ya da ayağına ve bekleyenlerin bağrına kurşun sıkarak bu mimariyi çıkartacak. Vishera V2 yani ana Trinity'nin içindeki Vishera'yı da sonraya saklayacak. Ve en kötüsü de sözünü tutmuş ve %15 performans artışı sağlamış olacak.

Neyse daha fazla çorba etmeden bitireyim şu yazıyı.


Kaynaklar / Sources OBR-Hardware  -  Orjinal inceleme linki OBR-Hardware FX-8350

Tom's Hardware : Tom's Hardware    ---   Trinity Review / İnceleme




If there is a copyright issue, i can edit or just delete it. Please comment below.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder